De toekomst van de kerk

Beste katholieke kerk,

Naar jaarlijkse gewoonte ‘boekt’ mijn oma altijd een jaarmis om mijn overleden opa te herdenken. Zelf vind ik dit niet echt nodig – soms zelfs overbodig, maar voor mijn oma is het belangrijk dat iedereen van de familie erbij is. Persoonlijk zou ik toch liever iets willen wat een klein beetje persoonlijker en inniger is dan een vermelding van welgeteld 5 seconden in een ordinaire zondagsmis.

Maar goed, dit is mijn mening.
Wat mij opviel is dat de kerk helemaal vol zat.
(Zelf ben ik ongeveer 2 jaar een misdienaar geweest. In heel mijn ‘carrière’ heb ik dat gebouw nog nooit zo vol zien zitten.)
Wanneer de priester begon te spreken, begreep ik meteen waarom. Iedereen in het gebouw hing aan zijn lippen. Hij maakte enkele mopjes (flauwe mopjes, maar toch, zeldzaam!), vertelde ons hoe je het evangelie zou moeten opvatten en las het ons tenslotte op een boeiende manier voor.

Na de mis gingen we met de familie op restaurant. Ik zag mijn ideale kans om een discussie uit te lokken over de toekomst van de kerk. Iedereen was het erover eens dat dit een geweldige priester was, wat ik echt beaam! Maar uiteraard ging het verder dan een praatje over de priester alleen…

Beste katholieke kerk,

Aan mijn inleiding hadden jullie niks. Hier komt nu mijn punt.

Tegenwoordig zit de kerk vol met mensen zoals mijn oma (80 jaar). Wat zal er gebeuren wanneer die mensen de kerk niet meer kunnen bereiken of overlijden? Ik ben gelovig en ik geloof in God, maar ik ga daarom niet elke zondag naar de mis. Zullen de kerken op zondag niet langzaam leeglopen wanneer het grootste deel van de bezoekers er niet meer zijn?
Ik merk dat priesters echt hun best doen om hun parochianen geboeid te houden, maar ik denk dat er meer zal moeten veranderen dan dat. Geef de priesters een vrouw (of man) en kinderen en praktijken zoals kindermisbruik e.d. zullen al veel minder voorkomen. De maatschappij streeft naar gelijkheid tussen man en vrouw, maar een vrouw mag in een kerk de boodschap van onze Bijbel niet verkondigen?

Ik weet dat het voor jullie moeilijk is om het volk geboeid te houden met het Bijbelse scheppingsverhaal door de wetenschap die de dag van vandaag al heel ver staat, maar ik zou jullie willen vragen om niet op te geven. Investeer in vernieuwing! De #churchie (zie http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140925_01287423) bijvoorbeeld. Ik heb enkele jaren terug nog les gehad van Pieter Delanoy. Van zo’n leerkracht godsdienst droomt elke leerling. Een leerkracht/priester die Bijbelse verhalen vertelt aan de hand van iPhone’s en voorwerpen uit het dagelijks leven van jongeren, dát heeft de katholieke kerk nodig! Lees desnoods de Bijbel voor met behulp van een iPad. Maar blijf niet stilstaan. De wereld draait verder, en dat zou de kerk ook moeten doen. Jullie zijn al goed op weg, maar er is altijd plaats voor verbetering.

Succes, ik reken op jullie!

 

Chanel

Een gedachte over “De toekomst van de kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s