Het leven zoals het is: opendeurdagen

Beste toekomstige eerstejaars en andere leerlingen,

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in West-Vlaanderen houden veel middelbare scholen dit weekend hun opendeurweekend. Scholen zetten hun deuren voor je open, je kunt zomaar elk lokaal binnenwandelen en je ziet hoe de lesdagen er op die bepaalde school uitzien. Je wandelt het gebouw binnen, links en rechts van je staan prachtige planten – hoe fleurig, toch! Enkele leerkrachten en leerlingen verwelkomen je met hun grootste en mooiste glimlach en begeleiden je met veel plezier naar de afdeling waarvoor je interesse toont. Op de trappen is geen vuiltje te bekennen, de toiletten ruiken zelf bijna heerlijk. Je voelt je meteen aangesproken tot de school en je schrijft je vol enthousiasme in.

We gaan even vooruit in de tijd en het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Eerste schooldag. Je wandelt de schoolpoort binnen, maar hé! Waar zijn die planten heen? (…) Even een stop maken in het toilet van al die stress, ew het ruikt hier naar rotte vis.

Lieve toekomstige eerstejaars en andere leerlingen,

Verwacht van het middelbaar niks in de trant van High School Musical. Er zijn geen lockers die je mag pimpen of mag bespuiten met graffiti (of jongens zo knap als Troy en meisjes zo lief als Gabriëlla, vergeet het maar). Ik wil jullie helemaal niet bang maken voor de grote stap die jullie binnenkort zullen maken. Een nieuwe school, nieuwe gezichten, andere leerkrachten… Maar laat jullie niet te veel leiden door een opendeurdag. Scholen zullen altijd het beste van zichzelf laten zien om zoveel mogelijk leerlingen aan te spreken. Kies een school met een richting die jij écht wil volgen. Een school waar jij denkt dat je je thuis zal voelen. Een school die je vragen zo volledig mogelijk kan beantwoorden. Informeer je. Praat op een opendeurdag met een leerling en fire away! Er bestaan geen domme vragen. Neem eens een kijkje op de website van de school, want daar kun je vaak leuke foto’s vinden. En neem vooral geen overhaaste beslissingen. Neem een kijkje bij alle scholen die je wel interesseren. Inschrijven? Dat kan altijd. Neem rustig je tijd en denk goed na.

Volgens mijn ouders is de ‘studententijd’ de allerleukste periode van je leven. Maak er iets van, iets moois, iets leuks. Maak er iets van waarin je jezelf kan ontwikkelen en ontplooien tot wie je écht bent.

Veel succes!

Chanel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s