De toekomst van de kerk (pt. 2)

Beste wereld,

Zij die mijn vorige post hebben gelezen, weten dat ik mij afvroeg wat de toekomst van de kerk was. Afgelopen week heb ik twee dagen doorgebracht in een abdij. Waar ooit 100+ monniken leefden, zijn er nu nog maar 20 te vinden. Dat alleen al toont aan dat de katholieke kerk stilaan aan het uitfaden is.

De monniken beseffen dat ook. Eén van hen was bereid te antwoorden op enkele vragen.

Toen ik vroeg wat volgens hem de toekomst van de kerk was, keek hij recht in mijn ogen en kaatste hij terug: “Wat verstaat u onder de kerk?”. Ik antwoordde: “De kerk zoals wij die hier kennen in Vlaanderen, waar je op zondagochtend heen kunt gaan.” Daarop zei hij: “In Vlaanderen zie ik het somber in, maar in andere continenten bloeit het nog steeds verder open. Volgens de Bijbel is Jezus waar de kerk is, maar volgens mij is de kerk waar Jezus is.”

Toen kreeg hij me even stil. Ik vertelde dat ik laatst een mis was gaan bijwonen met een priester die echt zijn best deed om zijn parochianen geboeid te houden. Hij liet me niet uitpraten en vroeg me: “Meisje, hoe oud zijt gij?”. Ik antwoordde: “18 jaar”, waarop hij zei: “Ik ben 71 jaar, ik kon je grootvader zijn. Er zit teveel verschil tussen ons, verwacht dan niet dat we ons zomaar kunnen aanpassen aan de jongere generaties.” En die was raak. “Neem nu dat we binnen 20 jaar nog maar met 15 monniken zijn, en dan reken ik mezelf er nog bij. Dan zou ik al 91 jaar zijn. Statistisch gezien sterven we dan binnen een x aantal jaar uit.” Ook raak.

Ik weet ook wel dat de toekomst er somber uitziet in Vlaanderen, dus besloot ik om andere vragen te gaan stellen. “Hoe reageerden uw ouders toen u wou intreden in de abdij?” Hij antwoordde: “Die waren heel gelukkig. Ik had het hier trouwens veel beter dan thuis.” “Mist u dan geen vrouw?” “Nee,” zei hij “ik heb het een plaats kunnen geven”. “Heb je dan nooit spijt?” Toen kwam voor mij het meest verrassende antwoord: “Ge hebt mij niet gevraagd waarom ik wou intreden. Mijn antwoord zou zijn dat ik het nog steeds niet zo goed weet. Dus ja, soms heb ik wel spijt.”

Beste wereld,

Als een van jullie ooit de kans krijgt enkele dagen mee te volgen in een abdij, doe het dan nu het nog kan. Het was zwaar, stil en heel vermoeiend. Toch heeft de ervaring mij een beter beeld gegeven, waardoor ik tonnen respect heb voor de personen die hun ‘normale’ leven aan de kant hebben geschoven voor hun geloof. De broeder waarmee ik sprak beseft ook het verdwijnen van de kerk in Vlaanderen, maar toch geeft hij nog met zoveel liefde en passie zijn verhaal mee. Respect.

Chanel

Een gedachte over “De toekomst van de kerk (pt. 2)

 1. Beste Chanel,

  Ik heb met plezier je twee blogjes over de toekomst van de kerk gelezen. Je hebt een leuke schrijfstijl. Ik vind het moedig dat je schrijft dat je in God gelooft, dat je een abdij bezoekt en in gesprek gaat met één van de monniken en dat je hierover onomwonden wil schrijven. Ik heb ook je bemoedigend woordje in de eerste van de twee blogs zeer gewaardeerd. Sta me toe dat ik toch een paar kanttekeningen formuleer.

  In je eerste blog wijt je het probleem van het scheppingsverhaal aan de vooruitgang van de wetenschap. Toch heeft de Rooms-katholieke kerk al lang geen problemen (meer) met de wetenschap op zich en evenmin met Darwins evolutietheorie. Het scheppingsverhaal pretendeert namelijk geen historische feitelijkheid weer te geven. (Anders zouden ze geen 2 verschillende scheppingsverhalen in het begin van de bijbel hebben gezet.) Wist je dat de bedenker van de “Big Bang-theorie” een Belgische katholieke priester-wetenschapper was? Als je in het scheppingsverhaal echter op zoek gaat naar de dieperliggende betekenis, dan ontdek je er vast veel wijsheid over het mens-zijn, vandaag.

  Je tweede blog komt mij wat pessimistischer over dan de eerste. Je spreekt er van het “uitfaden” en zelfs het verdwijnen van de kerk. Geloof je zelf écht dat de kerk in Vlaanderen (helemaal) zal verdwijnen? Natuurlijk zijn we blind als we de ontkerkelijking van Vlaanderen zouden ontkennen. De kerkpraktijk – de deelname aan de sacramenten staat op een dieptepunt (al durf ik hier het woord historisch niet in de mond nemen – we moeten de kerkpraktijk in bv. de middeleeuwen namelijk niet romantiseren of overschatten.) Als we de kerk in Vlaanderen zouden inschatten op basis van het aantal personen die hun leven als celibatair verbinden aan een gemeenschap of aan het priesterschap, dan komen we eveneens tot deprimerende statistieken. De “macht van de kerk” in Vlaanderen is zo goed als onbestaande. Eindelijk zijn we daar van verlost! …kan de kerk eindelijk zichzelf zijn!
  Ik beschouw God en de kerk echter als een gebeuren. …En ik zie de kerk rondom mij nog bijzonder vaak …gebeuren. Ik zie nog zó veel mensen die zich op een of andere manier door het evangelie van Jezus uitgedaagd weten om zich als vrijwilliger of als professional op velerlei wijzen in te zetten voor een mooier samenleven. Ik geloof ook dat die evangelische bevlogenheid dieper in de genen van heel wat middenveld-organisaties vervlochten zit dan we soms denken. Ik ontmoet ook heel wat mensen die teleurgesteld zijn in het kerkinstituut dat al te vaak menselijk-tekortschiet, maar die ook verlangen en zoeken naar meer. Ik ontmoet heel wat jonge mensen die onbevangen geboeid zijn door het verhaal van de kerk. Ik ontmoet mensen die op pelgrimstocht gaan of abdijen en kapellen bezoeken, omdat ze vermoeden dat die tradities ons iets te vertellen hebben, …ook dat is kerk. Kortom, ik zie de kerk nog vaak gebeuren, vaak subtiel of verborgen, maar haar dood verklaren, dat is mij een stap te ver.

  Ik vertrouw erop dat er steeds een handjevol christenen zal zijn … mensen die wat verder kijken dan hun neus lang is, en die samen met mij, God en zijn kerk zien en voelen gebeuren rondom ons.

  Doe dus zo voort, Chanel! Ik neem jouw bemoedigend woordje zeker mee.

  Groetjes!

  Pieter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s