Alors on s’aime.

Beste Belg,

Je kent vast en zeker Stromae. Onze Belgische trots, nog trotser dan de Rode Duivels. Er is niemand die daar nog aan twijfelt. Net dát icoon doet zijn mond open over verdraagzaamheid. En terecht.

Waarom dat ik begin met: “Een Belgische trots, en niemand die daaraan twijfelt.”? Wel, als je ziet hoe vaak mensen hun handtas dat ietsje dichterbij houden, als je hoort dat mensen hun auto’s op slot doen en als je ziet hoe mensen hun hoofd wegdraaien wanneer iemand met een andere huidskleur hen aanspreekt. Wel dan snap je waarom ik met die zin begin. Omdat we er niet aan twijfelen, terwijl hij ook een andere huidskleur heeft. Maar hij, hij is beroemd.

En net hij barstte deze week in tranen uit “omdat het ons nog altijd niet lukt om gewoon samen te leven. Niet enkel in Rwanda, maar in de hele wereld.” En dat is verdomme echt waar. Als we al geen goeiedag tegen onze buren willen zeggen, waarom zouden we dan zelf iemand de weg willen tonen. Maar geef nu toe, is dat veel gevraagd? Doet een glimlach pijn? Heb je geen minuutje tijd om te zeggen waar de kerk is? Ben je niet ruimdenkend genoeg om je handtas te laten waar hij was? Hoe kan het dat wij in de 21ste eeuw nog altijd niet beseffen dat een huidskleur iets is zoals de kleur van je ogen en je geaardheid. Dat je daar gewoon mee geboren wordt?

Nee, wij Belgen beseffen dat niet. Elke dag zie ik op de bus, op straat en op school nog dingen die tonen hoe respectloos we zijn ten opzichte van onze medemens. En dan excuseer ik me liever niet voor al de mensen die vinden dat ik een veralgemening maak want ik geloof er toch sterk in dat we allemaal NOG beter ons best kunnen doen.

Wij Belgen, die onszelf al echt multicultureel noemen als we eens kip met rijst eten, wij Belgen hebben nood aan een gigantisch grote landsknuffel. Zo eens gezellig met 11 miljoen Belgjes samen. Zo een die onze gebroken harten terug samenduwt en al de kapotte scherven weer vastlijmt. Dat moeten we misschien eens organiseren.

Leve België, Leve Stromae, Leve landsknuffels!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s