AUTOmatisch plankgas… of toch maar de ketting smeren?

Beste mensen

Het was vorige week week van de mobiliteit, allemaal goed en wel. Heel Vlaanderen denkt nu dat ze er goed aan doen om één dag er op te letten dat die auto aan de kant blijft staan. Dat is ook zo, al kunnen we de lijn ook verder trekken. We laten de auto staan omdat de politie opgesteld staat aan alle invalswegen van de stad en een boete wel het laatste is wat we willen. Kunnen we dus besluiten dat de autoloze zondag de bal misslaat? Neen. Buiten dat zorgt deze dag er ook voor dat kinderen nog eens zorgeloos kunnen spelen op straat, worden er verschillende culturele evenementen georganiseerd en is het toch al een begin. Er wordt een luchtballon opgeblazen, maar stijgen doet hij niet.

Helaas is er meer nodig, om de uitdagingen aan te gaan van de Belgische mobiltiteitsknoop. Er moeten drastische maatregelen genomen worden. Een GEN-netwerk is daar een goed voorbeeld van. Een uitbreiding van de ring en de uitbouw van UPlace zijn dat absoluut niet. De auto moet aan de kant blijven staan. De auto moet verbannen worden uit het stadscentrum. Maar hoe overtuig je de Vlaming nu die altijd al de auto nam naar Antwerpen, Brussel of Gent? Een combinatie van verschillende zaken brengt dat teweeg. Bouw transferia die dienen als overstapplaats tussen auto en openbaar vervoer, bouw het GEN-netwerk uit in verschillende steden en vooral, zorg er voor dat de trein goedkoper wordt dan de auto. De NMBS wilt maar al te graag zijn vervoersbewijzen vereenvoudigen, maar in feite staat dit quasi synoniem met een afschaffing van een voordeeltarief voor een bepaalde groep mensen. Zo krijg je niemand op de trein.

Laten we allen eens tweemaal denken over ons autogebruik. Ons focussen op de files te erkennen als erfgoed helpt ons niet echt vooruit, maar het maakt het wel bespreekbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s