Race for the cure Antwerpen

Zondagmorgen 27 september 2015: 5300 lopers en wandelaars verzamelden zich op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. Je ziet er maar twee kleuren; wit en roze. Roze T-shirts voor diegenen dat borstkanker overleefd hebben en wit voor alle sympathisanten, dochters en zonen, liefhebbende echtgenoten, broers en zussen, ..

Voor één dag waren de Gedempte Zuiderdokken van een ongezellige, identiteitsloze parking omgebouwd naar een hartverwarmend Think Pink-dorpje waar iedereen, jong of oud, ziek of gezond, zijn plekje vond. Hele organisaties, families, sportverenigingen of gewoon groepjes vrienden met hun hart op de goede plaats stonden verzameld rond tafeltjes met een fles Think Pink-rosé, sloegen aan de praat met één van de vele standjes, waaronder UZA,en OZNA, waar je tevens ook terechtkon voor wat informatie omtrent preventie, over wat men moet doen bij borstkanker, en over hoe men verder moet gaan na het verlies van een dierbare of ze warmden zich massaal op voor de loop met de warming-up coaches.

Think Pink had voor voldoende randanimatie gezorgd zodat deze dag toch ook een beetje feest was: er reden twee zotte politieagenten rond om vrouwen en mannen met een roze T-shirt te knuffelen en op te vrolijken. Er werden roze ballonnen uitgedeeld, die soms hoog de lucht in zweefden ter herdenking van iemand bijzonder, soms knoopten men er zoveel aan elkaar, in de hoop een ladder naar de hemel te krijgen en sommigen knoopten de ballonnen goed vast aan zichzelf, om gewoon hun steun en liefde te tonen. Men kon Think Pink steunen door de aankoop van onder andere notitieboekjes, drinkbussen, bandjes ..

In het kapsalon van Think Pink, geleid door acht professionele kappers, schonk men aandacht aan het belang van pruiken voor mensen die hun haar verloren tijdens de loodzware chemo’s. Van 10 uur tot 14 uur knipten de kappers de ene staart na de andere af, en dat allemaal voor het goede doel. Met een mama die borstkanker overleefd heeft enkele jaren geleden, was ik enorm geraakt door dit initiatief en nam ook ik plaats in de kappersstoel. 25 centimeter staart werd afgeknipt en samen met 69 anderen brak ik mee record ‘staarten knippen’. Deze zeventig staarten zullen verwerkt worden tot pruiken en worden nadien verkocht aan pruikenfabrikanten. De opbrengst daarvan gaat naar ‘Geef om haar’, een fonds voor mensen die een pruik nodig hebben maar het zich financieel niet kunnen veroorloven.

Maar het mooiste beeld waren de vele lopers en wandelaars die zich verzamelden voor de startlijn onder de knalroze boog en met zijn allen aftelden van tien naar één om vervolgens 6 km lang te lopen of 3 km te wandelen, als steunbetuiging. Mensen met roze T-shirts werden aangemoedigd door familieleden die trots naast hen liepen en bemoedigende woordjes riepen wanneer het allemaal wat moeilijker werd. Kleine kindjes liepen mee en schreven op hun T-shirt: ‘ik loop mee voor mama’. Trotse partners liepen voor hun echtgenotes en liefhebbende kinderen voor hun oudere moeder en/of vader. De witte borden in het midden van het Think-Pink dorp waren volgeschreven met lieve en emotionele tekstjes: ‘kleine zus, we duimen voor je en weten dat je het kan, deze is voor jou’, ‘beat that cancer’, ‘we missen je lieve schat, dit is voor jou’ ‘lieve oma, kijk je mee van boven?’. Stuk voor stuk prachtige wensen voor diegenen die te maken krijgen met één van de zwaarste ziektes.

Vorig jaar waren er een dikke drieduizend mensen die deelnamen aan ‘the race for the cure’ in Antwerpen, dit jaar waren het er meer dan 5000, maar beste mensen, lieve Antwerpenaren, sportievelingen, mama’s, papa’s, echtgenoten, sportverenigingen, denken jullie ook niet dat we nog beter kunnen? Londen heeft er 60 000, zie ik jullie allemaal volgend jaar op ‘the race for the cure’ in Antwerpen om de 10 000 te halen? Doe het voor de liefde en steun, doe het voor al die mooie sterretjes boven je hoofd, doe het voor een familielid. En neem dan misschien ook eens plaats in die kappersstoel …

IMG_8461korte haren

Tot volgend jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s