Kan het wat minder?

Beste De Morgen

Als ik ’s avonds na een lange schooldag in mijn zetel neerplof en mijn televisie uit zijn slaapstand haal, kijk ik meestal niet meer erg kritisch naar reclame. Tot ik jullie reclamefilmpje zag…

Zoals het artikel van Raya heel mooi beschrijft, hebben de vluchtelingen geen geluk.

Ja, inderdaad, velen onder ons hebben meteen een staalharde mening tegenover deze mensen en hun bedoelingen.

Ja, inderdaad, velen onder ons geven makkelijk hun mening zonder het onderwerp in de diepte te hebben bekeken.

Ja, inderdaad, wanneer we aandachtiger het nieuws zouden volgen op televisie of een krant zouden lezen, dan kan het inderdaad zijn dat we meer inzicht krijgen.

Van jullie reclamefilmpje word je vanaf seconde één stil, dat geef ik jullie op een blaadje. Maar bij seconde 19 kon ik het wel uitschreeuwen van woede. Ineens, na allerlei dramatische beelden te tonen van vluchtelingen in een rubberen bootje met dekens in de handen, komen jullie doodleuk af met een advertentie over een gratis iPad of iPhone. Waw. Proficiat.

Beste De Morgen, politici e.a.

Deze vluchtelingencrisis is voor jullie waarschijnlijk een uitgelezen kans om in te spelen op de gevoelens, frustraties, of zelfs het medeleven van inwoners van België. Het hele land hangt gekluisterd aan de televisie om een glimp te kunnen opvangen van de dramatische beelden die via allerlei netwerken onze huiskamer worden binnen gestuurd. En net wanneer iedereen zijn aandacht heeft gericht op de televisie komt daar een ongelofelijk aanlokkelijk aanbod: ‘Neem een abonnement op De Morgen en ontvang een gratis iPad air 2 of iPhone 6!’. On-weer-staan-baar. Dit is vast en zeker een marketing strategie om U tegen te zeggen. Alleen spijtig dat deze strategie bij mij niet op een gepaste manier overkomt.

Hetzelfde bij politici. Enkele weken terug ontving ik in mijn brievenbus een mini-krantje van het Vlaams Belang waarin ze het programma verkondigden. ‘Bespaar op asiel, niet op eigen mensen!’, klinkt het.

Dit is zeker geen aanval op het Vlaams Belang, enkel een verduidelijkend voorbeeld. Ik wou met deze twee voorbeelden gewoon aantonen dat ik het er moeilijk mee heb dat de vluchtelingencrisis gebruikt wordt als strategisch middel. Ik aanvaard het zeker dat iedereen zijn eigen mening heeft over de crisis, maar ik vind het gewoon heel erg respectloos om er zelf je voordeel uit te halen. Uiteraard, zo denkt de maatschappij de dag van vandaag, maar kan het alsjeblieft een beetje minder (opvallend)?

Chanel

Advertenties

Een gedachte over “Kan het wat minder?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s