Blauwenplekken-angst?

Lieve Gert, Josje, Karen & Kristel,

Ik ben Oona, 18 jaar, uit het geboortejaar van K3, en een grote fan van jullie zoektocht.

Stiekem vielen er daarjuist traantjes toen bekend raakte dat Demi K3 moest verlaten. Niet omdat ik een superfan was van Demi, eerder omdat ik in Demi zag wat ik als 8-jarige miste. Een rolmodel voor stoere meiden, die niet direct in het meisjesstereotype passen.

Demi kreeg vanaf show 1 de sticker “te stoer” op zich geplakt. Maar wees nu eerlijk, blauwe plekken of niet, who cared? Moeten alle meisjes dan kleedjes dragen en vooral niet te veel in bomen klimmen?

Ik ben opgegroeid met twee grote, stoere broers rond me. Ik deed niks liever dan crossen door bossen, kwam zelden zonder vuile kleren thuis en de spoedafdeling van het ziekenhuis, wel daar hadden we een klantenkaart. Maar als ik dan de tv aanzette (en nu nog steeds) dan zag ik meisjes die dansjes deden en staartjes in hun haar hadden en altijd roze pakjes droegen. Ja, ik was fan! En Karen was altijd al de iets stoerdere, dus dan ook mijn favoriet. Maar toch had ik als kind nooit het gevoel dat er iemand was die was zoals mij.

Er zijn duizenden kids die niet in dat plaatje passen. Er zijn duizenden meisjes die wel eens graag voetballen, een kamp bouwen of stoer meeroepen met Nirvana. Er zijn evenveel jongens die met poppen spelen, zingen en dansen de max vinden & niks liever doen dan mensen schminken.

Waarom stappen we dan nog steeds niet af van deze genderstereotypes?

Waarom moeten we allemaal in de lijntjes lopen? Waarom moeten de rolmodellen van onze kids nog steeds zo typisch zijn. Willen we niet gewoon dat onze kinderen gelukkig zijn? Dat ze opgroeien met iemand naar wie ze kunnen opkijken?

Laat meisjes en jongens ravotten, laat ons allemaal samen liedjes zingen en tekenen. Maar laat ons alsjeblief stoppen met alle kinderen in hokjes te steken. Laat kinderen kind zijn.

En zorg ervoor dat iedereen een rolmodel heeft, zeker ook zij die buiten de lijntjes kleuren.

Dus neen ik vraag niet om Demi terug in de show  te steken, maar zet dan misschien op die felbesproken brooddozen een boomhut in plaats van een regenboog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s