Kreeg de bedelaar zijn verdiende loon?

Beste treinreizigers,

Vandaag zat ik rustig de krant te lezen op de trein toen een man mij een geel briefje gaf. De man bleek een vluchteling te zijn, het briefje zijn verhaal. De man ontvluchtte zijn land in de hoop zijn kinderen een betere toekomst te kunnen geven. Via dit netjes gedrukte en uitgeknipte papiertje vroeg hij om wat steun zodat hij de huur en verwarming kon betalen.

Ik gaf de man 50 cent, omdat ik vond dat hij wat steun verdiende. Hij had zelfs de moeite gedaan om de tekst zowel in het Frans als het Nederlands te schrijven, geen van beide zijn moedertaal. Hij viel ook niemand lastig en drong niet aan.

Plots zie ik twee brede kerels op hem afstappen. Ze beginnen tegen hem te roepen: “Stap nu van de trein af! Kom maar met ons mee!”. Ik verschoot van de agressieve toon in hun stem, dus ik besloot de mannen wat in het oog te houden. Ze verplichtten de man om met hen mee te wandelen en namen vervolgens zijn briefjes af. Ze duwden hem nog richtig de trap en gingen zelf de andere kant uit. Ik volgde de twee mannen en zag hen de briefjes verscheuren en in de vuilbak van het station werpen. Ze zeiden “Voila, gedaan met diene zever.” en gaven elkaar een high five. Ik gaf hen nog een afkeurende blik, maar hun grijns vervaagde niet.

Wat de bedelaar deed op de trein was misschien niet helemaal legaal of correct, maar hij viel niemand echt lastig. Ik wandelde geshockeerd naar huis. Niet enkel de dag van de man was verprutst, maar ook de mijne. Is deze onverdraagzame samenleving die waarin ik mijn kinderen wil zien opgroeien?

3 gedachtes over “Kreeg de bedelaar zijn verdiende loon?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s