Het is oké om niet altijd oké te zijn

De psychische gezondheid van jongeren en de problematiek rondom is brandend actueel. Steeds vaker duiken verontrustende cijfers en verhalen op in de media. Twee weken terug bracht de KU Leuven een aantal alarmerende onderzoeksresultaten naar buiten op een studiedag rond psychische problemen. Zo kampt 1 op de 5 studenten met depressieve klachten, heeft 1 op de 7 angstproblemen en denkt 1 op de 20 studenten soms aan zelfdoding.

In mijn ogen zijn dit zware cijfers. Gelukkig dacht de Leuvense universiteit dat ook en kwam ze met een vernieuwd project op de proppen: MindMates. Door het aanbieden van workshops en een online platform met informatie rond emotionele gezondheid hoopt de KU Leuven de problematiek aan te kaarten.

Ook de voorlichtingscampagne “Doe eens goed gek” ging deze maand van start. Met deze actie wilt farmaceutische gigant Janssen-Cilag de negatieve vooroordelen die bestaan over psychotische aandoeningen doorbreken en het stigma verminderen.

Langzaam maar zeker is er toch sprake van een positieve verandering. Emotionele gezondheid wordt meer en meer besproken – zelfs Disney’s nieuwste film, Inside Out, snijdt het onderwerp aan – en ik hoop dat het daardoor ook meer bespreekbaar wordt.

De vooruitgang dat we boeken is heel mooi en uiteraard juich ik elke stap in de goede richting toe. Maar het is niet genoeg. Er is nog een te grote kloof. Enerzijds moeten we blijven investeren in het wegwerken van het taboe, anderzijds moet de drempel om psychologische hulp te zoeken én krijgen nog lager.

Ik denk dat de kortste weg naar destigmatisatie het meer bespreekbaar maken van mentale gezondheid is. We moeten meer en opener praten over psychische problemen. Dit moeten we doen op school, thuis en op het werk maar ook onder elkaar, van vriend(in) tot vriend(in). Een paragraaf in een foldertje in een stoffig hoekje is niet genoeg. Dat is wat de resultaten van de KU Leuven wel duidelijk maken.

Het is belangrijk om voor jezelf en elkaar te zorgen. Of het nu gaat om een dip of een psychologisch probleem, het is oké om het moeilijk te hebben. Het is oké om erover te willen praten. Het is oké als je het even niet meer alleen aan kunt en het is oké om hulp te zoeken. Het is echt, echt, echt oké. Ik zeg het nu tegen jou, voor het geval dat nog niemand het gezegd heeft of iemand je ooit heeft laten denken dat het tegengestelde waar is – het is wel degelijk oké om niet altijd oké te zijn.

Want hoe komt het dat we mensen met buikpijn of een ander lichamelijk probleem naar de dokter sturen, maar hebben we diezelfde neiging niet als het gaat om de emotionele gezondheid? Beide problemen zijn even belangrijk en verdienen evenveel aandacht. We moeten jongeren echt meer aanmoedigen om stappen te ondernemen als ze met een probleem zitten. En of dat nu een lichamelijke of geestelijke kwestie is, zou niet mogen uitmaken.


Wie meer informatie, interessante lectuur of nuttige adressen/telefoonnummers wil, kan altijd surfen naar www.geestelijkgezondvlaanderen.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s