Sta jij te wachten op U-Place?

Beste inwoners van de Noordrand en Brussel

Tijdens de klimaatakkoorden werd het beslist. U-Place krijgt groen ligt. Eindelijk! Twee banken vooruit. Het wonder is geschiet.

Niet bij mij. U-Place zie ik als een nutteloos, ordinair shoppingcentrum. Om meteen met de deur in huis te vallen. Bijna alle winkels die hier zullen zijn, zullen ook te vinden zijn in de Nieuwstraat in Brussel, in het shoppingcentrum van Woluwe of in het nog te bouwen shoppingcentrum aan de Van Praet-brug in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

U-Place is een strijd tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen. Niet meer, niet minder. Tijdens de hele U-Place affaire ging er tegelijkertijd ook een hele affaire door over het te bouwen shopping- en kantorencentrum naast het Atomium. Mini-Europa en het waterpretpark Océade moeten daarvoor op lange termijn wijken. De Raad van State heeft echter dit rapport vernietigd, waardoor de plannen worden opgeborgen. Nu moet het shoppingcentrum in Machelen enkel nog goedgekeurd worden door diezelfde instantie, de Raad van State, benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Om terug te keren naar U-Place blijf ik mij vragen stellen over de mobolitiet. Een nieuw te bouwen station tussen twee vervallen stations (Vilvoorde en Buda) lijkt een perfecte oplossing. Opvallend, want het stadsbestuur van Vilvoorde zit al menig tijd achter Infrabel hun gat om het station te vernieuwen, na lang lobbywerk beginnen ze er begin 2016 aan. Dat is zowat 10 jaar te laat. Voor U-Place kan de bouw van een station en een bus- of tramlijn blijkbaar niet snel genoeg gaan. Alles moet wijken: de stadsvernieuwingen in Vilvoorde, beken en sloten en er werd zelfs gedacht aan de verplaatsing van “De Vuist”, zowat het Atomium van Vilvoorde en Machelen, een kunstwerk ter nagedachtenis van de ontslagen die vielen in 1997 bij Renault.

Het feit dat Machelen, wat nu een uit de kluiten gewassen dorp is, dit graag ziet komen is niet enkel omdat er meer jobs zullen zijn, maar ook omdat de burgemeester dit ziet als een goedkope manier om zijn gemeente te promoten. In mijn ogen zijn er andere manieren om Machelen terug leefbaarder te maken dan nu het geval is. Dat is niet door een megashoppingscentrum te openen. Bovendien zijn er alternatieven. Een economisch bedrijventerrein bijvoorbeeld. Dat trekt geen x-aantal auto’s per dag aan en vraagt geen grondige infrastructuursweizigingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s