Article 3. Everyone has the right to life, liberty and security of person.

Beste meneer Francken,

“Belgische minister zei op EU-top: drijf vluchtelingen gewoon terug in de zee. Het kan me niet schelen of je ze verzuipt”, staat vandaag te lezen op newsmonkey.be.
Wat?!
Ja ja, in een interview van Newsnight BBC met de Griekse minister van migratie Mouzalas, geeft Mouzalas twee maal aan dat Francken dit op de EU-top zou gezegd hebben. Meer nog, hij zou zelfs gezegd hebben dat het hem niet kon schelen dat deze handeling illegaal is, ze moeten gewoon worden terug geduwd in zee.

Beste meneer Francken. Na de laatste stomme beslissingen van onze regering op het vlak van kernenergie, komen we nu nog maar eens als debielen in het internationale nieuws.
Onze staatssecretaris voor Asiel en Migratie wil vluchtelingen terug in zee duwen en vindt het niet erg dat ze hierdoor verdrinken. Ja dan moet ik slikken. Ja dan schaam ik me als Belg.

Of ik bezorgd ben om de reputatie van mijn land? Ja. Maar waar ik vooral bezorgd om ben is het feit dat u blijkbaar een onderontwikkelde kennis hebt van de rechten van de mens. En dat net terwijl dat bij uw functie zo ontzettend belangrijk is. Artikel 3 van de rechten van de mens is nochtans één van de kortste, meeste logische en makkelijkst vanbuiten te leren artikels. “Iedereen heeft het recht op leven, vrijheid en bescherming.” Tjiens, met uw uitspraak kogelt u die drie woordjes in 1 adem omver.

In 2015-2016 durf ik zeggen dat uw portefeuille misschien wel de belangrijkste is. En dan is het heel erg jammer dat iemand als u die taak moet uitvoeren, vooral op deze manier.

Ik moest spontaan denken aan de rubriek van Karen & Decoster toen ik uw uitspraken las. “Helden van het Internet”. Mensen die, meestal onder artikels van HLN.be, opriepen om de vluchtelingen te verdrinken, een klein genocideke te doen, of een bom op het vluchtenlingenkamp te smijten, werden door een reporter van Vier eens aan de tand gevoeld. Wel, ik ben blij dat ik die twee laatste uitspraken nog niet uit uw mond heb gehoord, maar het is al erg genoeg dat u de eerste wel al over uw lippen kreeg. Ik hoop dan ook oprecht dat u één der deze dagen een bezoekje krijgt van Karen, zodat ze u kan vragen: “Maar meneer, wat bezielde u toch?”.

Na het posten van dit bericht zie ik me genoodzaakt om u een mailtje te zenden met het mensenrechtenverdrag in bijlage. Meer nog, ik zal al de rechten die u door deze uitspraak teniet deed zelfs speciaal voor u markeren.

Ik hoop dat morgen blijkt dat mijn blogbericht nergens voor nodig was. Dat het een vals bericht is over u dat vandaag de ronde doet. Dat ik het gedroomd heb, en dat ik me totaal niet moet schamen om mijn nationaliteit.

Met menswaardige groet,
Oona Wyns

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s