Laat kinderen een kind zijn

Als het van Groen afhangt, vinden we binnenkort geen koeken meer van kabouter Plop of chips van K3 in rekken van de supermarkt. De reden voor dit verbod? De zwaarlijvigheid bij een op de zes Vlaamse jongeren tussen de elf en achttien jaar tegengaan. Blijkbaar hebben we momenteel 88 000 zwaarlijvige kinderen in Vlaanderen en dus is obesitas uitgegroeid tot een ernstig probleem voor de volksgezondheid. Groen beslist dan ook om de grote middelen boven te halen om dit probleem aan te pakken.

Een onderzoek zou aantonen dat bekende figuurtjes een grote impact hebben op het consumptiepatroon van kinderen. Hierdoor wil Groen dan ook dat figuren bekend van tv niet langer producten met veel suiker, vet of zout mogen aanprijzen. Dit zou betekenen dat de Studio 100-sterren enkel nog geassocieerd mogen worden met gezonde producten.

Allereerst gaat het voorstel hier een beetje kort door de bocht: er zijn al wel degelijk inspanningen geleverd. Studio 100 lanceerde een tijdje geleden ‘het Kabouter Plop-fruit’. Dit zijn mini-appels die gegeten worden door de kabouters en dus razend populair zijn bij kleine kindjes. Ook Maya de Bij verkoopt kleine kersttomaatjes in een plastic bakje met handvat, waardoor het ook nog eens leuk is om dit te laten dragen door de kleine duiveltjes die mee naar de supermarkt gaan. Momenteel kunnen ouders ploptomaten, appelsienen, kiwi’s en mini-appels kopen voor de allerkleinsten. Later volgen ook nog Plopbananen. We kunnen dus niet stellen dat Studio 100 enkel maar ongezonde voeding promoot.

Als volgende punt lees je niets over minder populaire merken, zoals Prince-koeken of dinosauruskoeken. De vaststelling dat er niets gezegd wordt over de echte grote producenten van ongezond voedsel baart me zorgen: er wordt niets gezegd over Coca-cola, een giga-producent die zowat alle frisdranken en vruchtensappen vol suikers en kleurstoffen in handen heeft. Er valt niets te lezen over Lays-chips, ook een giga-producent met een groot assortiment aan smaken en soorten. Wat dan met Haribo en zijn slogan ‘Haribo maakt kinderen blij, ouderen horen ook daarbij’? En waar blijft de kritiek op Nutella en de fabrikanten van de zogezegde gezonde ontbijtkoeken? Naar mijn mening maken ook deze merken enorm veel reclame en worden kinderen overal geconfronteerd met deze voedingsmiddelen. Coca-cola is werkelijk overal aanwezig. Zijn deze producten dan beter omdat ze geen reclame maken met bekende kinderfiguren? Dat lijkt me niet echt geloofwaardig.

Daarenboven wil Groen een verbod op alle vormen van reclame en marketing voor ongezonde voeding voor kinderen. En dit in de ruimste zin: tv, online, op smartphone-apps. Dit gaat verder met een verbod op populaire figuren op de verpakking van ongezond voedsel. De kers op de taart is het afnemen van de speelgoedjes in Kindersurprise-eitjes en de cadeautjes bij Happy Meals van McDonald’s. Op die manier zorgen we er volgens Groen voor dat het aantal zwaarlijvige kinderen gaat dalen in Vlaanderen.

En akkoord, het zal misschien wel iets doen. De hoeveelheid reclame voor deze producten mag ook voor mij een beetje dalen. Niet alleen omdat ik die urenlange reclameblokken beu ben, maar omdat bepaalde individuen inderdaad hun eetgedrag afstemmen op de reclame. Alleen is een verbod op deze reclame en deze producten wel zeer vergaand. Naar mijn mening gaat een persoon met een serieus eetprobleem, neigend naar obesitas, niet zijn eetpatroon aanpassen omdat er geen reclame meer voor gemaakt wordt of omdat de bekende figuren op de verpakking verdwenen zijn. Dat zien we al bij de wetten omtrent roken. De wetgever maakt het verbod op roken steeds ruimer: van niet roken op cafés of op restaurant, naar niet in het openbaar roken. De verpakkingen van sigaretten worden steeds luguberder: ‘roken is dodelijk’, vergezelt met een foto van zwarte longen. De prijs voor een pakje sigaretten blijft stijgen en toch rookt nog altijd 1/5 van de bevolking. Dit fenomeen zal ook zichtbaar zijn bij het verbod op reclame voor ongezonde voeding: iemand die echt verslaafd is of echt een eetprobleem heeft, stop je niet door een verbod op te leggen.

Mijn grootste probleem met dit voorstel vloeit hieruit voort: omdat 1 op 6 van de Vlaamse jongeren een probleem heeft, gaan we de overige 5 op 6 ook maar straffen. Door dit verbod ontnemen we al het plezier van die kleine kinderen. Want zeg nu zelf, Mevrouw Dedry, een Maya-cake van Maya de Bij zonder dit label, wordt dat niet gewoon cake in plaats van lekkere cake gemaakt door Maya? En de Plopkoeken die kabouter Plop maakt in zijn huisje, is dat niet het moment waarop elk klein kindje enthousiast voor de tv staat te springen? De idee dat we onze kinderen elke kleine vorm van plezier gaan ontnemen omdat we te lui zijn als bevolking om het echte probleem aan te pakken, baart me zorgen. Ik ben momenteel 18 jaar en was vroeger als kleine meid ook enorme fan van kabouter Plop en de rest van de Studio 100-familie maar ik heb me nooit een volgeling van reclame gevoeld. Mijn ouders hebben me altijd geleerd dat je voor het plezier eerst een stuk fruit moest eten, bij een hongerig gevoel moesten we een stuk fruit of een boterham nemen en de koekenkast en snoepkast was hoog, zodanig dat we het zelf nooit konden pakken zonder het eerst te vragen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat dit oneerlijk was en nu pas ik nog steeds deze regels toe.

Een heel groot deel van de zwaarlijvige kinderen heeft ouders die zelf aan zwaarlijvigheid lijden, waardoor een verbod op reclame dus niets maar dan ook niets zal veranderen. Opvoeding en het aanleren van een goed en evenwichtig eetpatroon begint bij de ouders en de familie waar het kind vaak verblijft. Het is niet omdat een kind in de supermarkt jammert voor Plopkoeken dat deze ook altijd gekocht moeten worden. Het is niet omdat een kind om koekjes vraagt dat men dit meteen moet geven. Leer kinderen dat koekjes en snoep geen middel zijn tegen de honger, maar meer een kleine beloning. Iets dat je maar af en toe mag eten om het lekker te houden. Geef een kind geen volledige appel maar snij het in kleine stukjes zodat het makkelijker te eten is. Vertel hen verhaaltjes over hoe fruit en groenten ervoor zorgen dat je sterker en groter wordt. Mijn ouders vertelden me altijd hoe goed wortelen wel niet waren voor de ogen, en geloof me: ik heb heel veel worteltjes gegeten. Geef in de kleuterklas op een kindse manier uitleg over fruit en groenten en leer hen hoe lekker het wel niet is. Laat kinderen een kleine moestuin onderhouden op school en laat ze van zoveel mogelijk verschillende smaken proeven. Installeer gezonde automaten op school en leer ouders dat elke dag een zakcentje voor een snoepje absoluut niet nodig is.

En gebruik voor al deze goede dingen de populaire figuren. Zorg ervoor dat koeken en fruit naast elkaar kunnen leven en dat groenten of een evenwichtige avondmaaltijd mogen worden afgesloten met een Haribo-snoepje of een Lotus-koekje. Maar leg hen geen verbod op. Het leukste aan een Kindersurprise is net die verrassing binnenin. Het leukste aan Plopkoeken is de verbeelding dat deze koeken écht door kabouter Plop en zijn vrienden gemaakt zijn. Het leukste achter de ‘ongezonde voeding’ is net de verbeelding en niemand, ook niet de wetgever, heeft de macht en de kracht om dit van kleine kindjes af te nemen. Laat Sinterklaas en de Paashaas gewoon heel veel ‘ongezonde voeding’ brengen en laten we op school, thuis, en pas in derde instantie via reclame, een wereld creëren waar snoep en koeken volgen na de gezonde dingen. Laten we kinderen leren dat sporten veel leuker is dan tv-kijken en geef hen tijdens het sporten dan ook nog eens gezonde tussendoortjes maar verbied hen niet om nog naar tv te kijken en te genieten van hun favoriete figuurtjes.

Laat kinderen kind zijn, ze zijn al veel te snel volwassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s