Leraar: ‘Neem een blaadje en schrijf op’

De federale regering is momenteel een lijst aan het opstellen met zware beroepen die recht hebben om vroeger met pensioen te gaan. Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits vindt dat het beroep van leraar ook op deze lijst zou moeten terechtkomen.

Onder het artikel dat mij hierover informeerde, vond ik een resem aan reacties die gewoon respectloos zijn.

Enkele reacties:

Of het beroep leraar nu op die lijst moet komen of niet, vooral de reacties op dit artikel maakten mij erg boos. Waarom? Dat vertel ik jullie met veel plezier.

Ik ben eerstejaarsstudente lager onderwijs aan hogeschool Vives in Brugge. Mijn hogeschool streeft ernaar om studenten zo snel mogelijk onder te dompelen in het vak. Zo kunnen twijfelaars snel ontdekken of de praktijk hen ligt. Ik was meteen razend enthousiast. De glimlach die een kind je schenkt na een geslaagde les zorgt voor tonnen motivatie. Om nog maar te zwijgen over de vele tekeningen, de applausjes, de knuffels, de lieve woorden… Motivatie doet veel. De meeste studenten en leraren halen ook genoeg voldoening uit een werkdag (of in mijn geval stagedag) om met evenveel plezier en liefde voor de klas te blijven staan.

Toch kan ik best begrijpen dat sommige leraren dit ervaren als een zwaar beroep. Ik las in de reacties: ‘Ze werken van 8u30 tot 16u, dat is 7u30 mét middagpauze, zwaar hoor!’ Ik heb inmiddels al enkele stage ervaringen achter de rug en ik kan je met zekerheid vertellen dat geen enkele leerkracht op school arriveert om 8u30, wanneer de lessen beginnen. Leraren die zoveel mogelijk uit een lesdag willen halen, zorgen ervoor dat alles klaar ligt en voorbereid is, vooraleer de leerlingen het klaslokaal binnenkomen. Denk ook maar niet dat leraren om 16u de deur kunnen sluiten om naar huis te gaan. Vaak liggen er nog enkele stapels boeken die lijken te roepen: ‘Verbeter mij!’

Het probleem in deze samenleving is dat veel ouders (en anderen) zich tegenover de school van hun kind gaan gedragen zoals ze zich gedragen tegenover hun energiemaatschappij. Geef een kind strafwerk en reken er maar op dat dat kind de volgende dag aan de schoolpoort staat met een boze ouder. Wanneer ik vroeger straf kreeg op school, mocht ik thuis ook nog een straf verwachten. Nu gedragen ouders zich als klant. De ouders ondermijnen vaak het gezag van een leraar. Hierdoor raken kinderen in de war en wordt het beroep van leraar ondergewaardeerd.

Ik sta 100% achter mijn studiekeuze en ik kan niet wachten tot ik voor mijn eigen klas mag staan. Ik ben super gemotiveerd, zelfs al moet ik tot mijn 70 voor de klas staan. Wat mij dwars zit, is de houding van heel veel mensen tegenover dit wondermooie beroep. Geef jonge mensen, maar ook leraren die dit beroep al jaar en dag met hart en ziel uitoefenen, de kans om van die minimensen een toffe generatie te maken die wat meer verdraagzaam is tegenover hun medemens. Demotiveer ons niet door het plaatsen van deze reacties, maar respecteer ons werk en onze tijd die wij steken in het creëren van de toekomst.

Alvast een warme dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s