Liefde als sterkste wapen

Ik ben kwaad op deze wereld. Meer nog, ik ben razend, gemengd met verdriet, angst, afkeer, woede, pessimisme en haat. Ik zou willen dat ik dit document op een betere manier kon beginnen. Ik hoop al maanden op de dag dat ik een opiniestuk kan schrijven over mijn gelukkige gevoelens, en die dag had vandaag kunnen zijn. Dacht ik gisterenavond. Alleen besliste een of andere Amerikaanse burger daar vandaag anders over. Amerikaanse burger, inderdaad, omdat ik vandaag even geen verband wil insinueren tussen religie en haat, of tussen afkomst en geweld. Vandaag wil ik graag even de aandacht vestigen op liefde, in alle vormen, in alle culturen, op elke mogelijke manier.

De update vanmorgen op mijn nieuwsoverzicht deed mijn hart even stilstaan: ‘schietpartij aan de gang in een gay-club in Orlando, meerdere gewonden’. Ik kon mijn ogen niet geloven. Even flitste het door mijn hoofd dat dit misschien gewoon een mopje was van de redactie, gewoon even zomaar om mijn examenstress voor een moment te vergeten. Helaas was het artikel achter de titel echt. Helaas was dit geen slechte, late aprilgrap. Helaas worden we opnieuw geconfronteerd met een haatdragende actie tegen mensen die enkel maar zichzelf durven zijn, in een wereld die constant zegt hoe je wel en niet moet zijn. Een dodelijke aanval op onschuldige mensen, die niets anders deden dan het leven vieren. Onschuldige mensen, die desondanks al het slechte nieuws dat we de voorbije maanden hebben moeten incasseren, nog altijd geloofden in de kracht van muziek en de kracht van jezelf verenigen op een plek waar iedereen zichzelf kan en mag zijn.

En dit is iets dat we enkel maar zouden moeten toejuichen. We zouden net mensen moeten aansporen om zichzelf te zijn, we zouden een klimaat moeten creëren waarin het idee ‘uit de kast komen’ volstrekt achterhaald is. We zouden een wereld moeten maken waarin geen gay prides nodig zijn om te vechten voor gelijke rechten. Het zou ons, als burgers op deze prachtige planeet, moeten lukken om van elkaar te houden, of toch minstens elkaar te tolereren. Het zou een basisrecht moeten zijn om te kunnen houden van wie je wil houden en dit te kunnen tonen op de momenten dat jij het wil tonen. We zouden ons hart moeten kunnen laten kloppen voor de persoon die ons gelukkig maakt, ongeacht het geslacht. Het is namelijk niet omdat het hart van een LGBTQ+-individu ‘anders’ klopt dat wij niet het recht hebben om het mooiste cadeau hier op aarde te ontdekken en ervan te genieten. Het is niet omdat we ‘anders’ zijn dat we niet onszelf zouden mogen zijn.

Het is tijd dat we een wereld op poten zetten waarin mensen geen angst moeten hebben om te zijn wie ze zijn. Een wereld waarin jongeren gewoon kunnen vertellen aan vrienden en familie dat ze op hetzelfde geslacht vallen en nadien omarmd worden door hun naasten. Een wereld waarin iedereen op zijn knie kan gaan zitten om de liefde van zijn/haar leven te vragen ‘will you marry me’. Een wereld waarin we ons geen zorgen moeten maken om wat de mensen rondom ons wel niet denken. Een wereld waarin ik mijn vriendin gewoon kan kussen op de momenten dat ik het wil. Een wereld waarin mensen gewoon kunnen gaan feesten, zonder neergeschoten te worden. Maar vooral een wereld waarin liefde eindelijk na al die jaren de bovenhand neemt en waar geen plaats meer is voor haat omwille van wie je bent.

Vandaag is de dag dat we ons meer dan eens moeten afvragen in wat voor wereld dat onze kinderen terecht moeten komen. Vandaag is de dag dat we ons moeten realiseren dat liefde, in welke vorm dan ook, altijd moet winnen van haat of kortzichtigheid. Vandaag is de dag dat we zouden moeten begrijpen hoe iedereen het recht heeft om liefde te ervaren op de meest eerlijke, diepgaande, passionele en hartverwarmende manier, zonder enige schaamte en zonder enige twijfel. Het is vandaag dat we moeten ingrijpen, niet morgen, niet volgend jaar, maar vandaag. Het is vandaag het moment om na te denken over de wapenwet in Amerika, en om hier ook effectief iets aan te veranderen. Het is vandaag meer dan tijd om te beseffen dat mensen die elkaars hand vasthouden omwille van liefde sterker zouden moeten zijn dan mensen die deze handen kapotschieten omwille van haat.

Vandaag zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop het meest aantal mensen vermoord zijn door slechts één persoon. Vandaag is ook de dag dat tientallen families, vriendengroepen en partners, misschien zelfs kinderen, iemand verloren die ze onvoorwaardelijk graag zien. Vandaag is de dag dat Twitter even als trending hashtag loveislove had. 12 juni 2016 is de dag waarop onze rechten om te zijn wie je wil zijn even een klap in het gezicht kregen. Het is de dag waarop de wereld even stil stond omwille van de haat die het overnam van de liefde. Een dag die we zullen herinneren als één van de meest tragische dagen van 2016, want er is niets erger dan een aanslag op liefde en op mensen die zijn wie ze diep vanbinnen echt zijn.

Maar vandaag is dan ook meteen de dag dat we ons moeten verenigen, nog meer dan ooit. Het mag niet meer uitmaken wie je bent, op wie je verliefd wordt, wat je huidskleur is en in wie of wat je gelooft. Het mag niet meer draaien om haat op deze planeet, want we zijn hier maar één keer. Het moet eindelijk gedaan zijn met iemand bekritiseren omwille van zijn partner. Het is dan ook vandaag dat we moeten beseffen dat iedereen hetzelfde is, en dat er niemand, maar dan ook niemand het recht heeft om de identiteit van iemand anders af te nemen. Vandaag is het moment dat liefde eindelijk moet winnen van haat. Vandaag is het meer dan eens tijd om te beseffen dat we hier maar één keer zijn en dat iedereen evenveel recht heeft om van zijn verhaal een prachtig liefdesverhaal te maken. Vandaag is de dag dat liefde het sterkste en enige wapen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s