Share maar

Gedeelde smart is halve smart. Maar het is niet eenvoudig om je diepste emoties te delen. Kan je anderen wel helemaal vertrouwen? Wat gaat er met die informatie gebeuren? Soms lijkt het wel makkelijker om alles voor jezelf te houden. Maar samen kan je meer dragen. 5 tips om het delen makkelijker en ‘veiliger’ te maken.

1. Selecteer. Je moet je emoties niet aan de grote klok hangen. Kies er iemand uit die je vertrouwt. Iemand die dingen voor zich kan houden. Dat kan iemand zijn die je al lang kent of ook iemand die je wat verder van jou staat. Vertrouw op je buikgevoel.

keep-calm-and-follow-your-intuition-2

2. De perfecte vreemdeling. Emoties uiten is iets wat je moet leren. Misschien heb je het nog niet zo veel gedaan. Soms is het juist moeilijker om je kwetsbaar op te stellen bij mensen die je goed kent. Misschien ben je bang dat ze je anders gaan bekijken of dat ze je niet helemaal gaan begrijpen. Bij een JAC of bij het CLB van je school kan je altijd terech om te babbelen. Dat lijkt een hele stap. Maar die mensen kennen je niet, zullen niet over je oordelen gaan gewoon naar jou luisteren. Wil je helemaal anoniem met iemand praten? Dan kan je ook chatten of bellen met Awel.

3. Pas op voor sociale media. Het internet biedt heel wat mogelijkheden om te delen. Ook hoe jij je voelt. Je zit veilig achter je computer en dat maakt het vaak makkelijker om je kwetsbare kant te tonen. Maar pas op. Als je het online zwiert dan heb je er geen vat meer op wat er mee gebeurt. Je kent niet iedereen (even goed) dus je kan minder goed inschatten hoe goed ze het voorhebben met jou. Vergelijk: je zou toch ook niet offline jouw gevoelens over de daken schreeuwen? In persoonlijke gesprekken kan je je natuurlijk wel wat meer blootgeven bij mensen die je vertrouwt.

4. Wees eerlijk. Vind je het lastig om persoonlijke dingen te delen maar wil je het wel? Zeg dan ook tegen de andere dat je dat niet makkelijk vindt. Leg uit wat je moeilijk vindt. Dat je bijvoorbeeld bang bent dat ze je gaan uitlachen of niet gaan begrijpen. Deze angsten zijn namelijk heel herkenbaar! Door die op tafel te leggen, zal het gesprek heel wat vlotter verlopen.

5. Boost je vriendschappen. Dingen delen is niet alleen voor jou goed. Maar ook voor je vriendschaps- of familierelaties. Sharing is caring! Door te delen waar jij mij bezig bent leer je elkaar beter kennen. Als jij je bovendien kwetsbaar durft op te stellen zal de ander dat de volgende keer ook doen bij jou. Zo kan je elkaar ondersteunen. Stel je ook in de plaats van een ander. Jij zou het vast ook een eer vinden als anderen hun gevoelens met jou durven delen.

1338481017011_5339399

6. Accepteer het risico. Uiteindelijk is het altijd spannend om je kwetsbaar op te stellen. Je emoties delen gaat met vallen en opstaan. De kans om gekwetst te worden zal blijven bestaan. Het is een risico dat je helaas moet aanvaarden. Door te oefenen zal er je er steeds beter en beter in worden. Je gaat ook beter kunnen aanvoelen wie je kan vertrouwen. Het is een sprong die je waagt. Kwetsbaarheid vraagt moed! Maar weet dat het de moeite waard is. Samen is alles echt beter te dragen.

Durvenmoed

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s