Hoor ik erbij?

Ergens bij willen horen is menselijk. Zowel voor jongeren als volwassenen. Hoor je ergens bij, dan voel je je (h)erkend. Je twijfelt minder over jezelf en hoe je over bepaalde dingen kent.  Iedereen gaat dan ook in meer of mindere mate op zoek naar een groep waar je deel kan uit maken.

giphy (2)

Als je je nergens thuisvoelt of het gevoel hebt dat je bij niemand echt aansluiting vindt, kan je je erg eenzaam en buitengesloten voelen. Je kan denken dat het aan jou ligt en dat mensen jou niet moeten. Dit is natuurlijk niet waar. Iedereen heeft soms momenten waarbij ze zich even zeer eenzaam en onbegrepen voelen.

giphy (1)

Sluit je niet op. Durf nieuwe dingen uit te proberen. Probeer een nieuwe hobby of mensen aan te spreken die je nog niet zo goed kent. Dit is natuurlijk eng en spannend. Maar het loont! Zit je even vast of voel je je erg eenzaam? Dan kan je anoniem met Awel chatten of met iemand gaan praten van een JAC.

nieuwemensenlerenkennen1

De groep waar je bij hoort heeft een grote invloed op jou. Ergens bijhoren zorgt er voor dat je je beter in je vel voelt. De groep waartoe je behoort, wordt een stuk van je identiteit. Dit is natuurlijk fantastisch. Rzl0fmh

Er is natuurlijk een keerzijde. De groep waartoe je hoort, vormt een deel van je identiteit. Zorg ervoor dat de groep jouw identiteit niet helemaal veranderd. Mensen willen soms zo graag ergens bijhoren dat ze hun principes aan de kant durven zetten. Ze doen dan dingen die door de groep verwacht worden. We kennen het allemaal wel: het groepsdrukeffect. Je doet dingen waar je ergens toch je twijfels over hebt.

Een goede groep zal dit niet van je vragen. Je mag daar volledig jezelf zijn. Hoe gewoon of raar dan ook.

pt5OPvL

Wees dus kritisch en hou vast aan je normen en waarden. Doe je dat niet zal je uiteindelijk meer verliezen dan winnen!

Maar vooral: geniet van het samen zijn met anderen!

giphy (4)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s