Clickbait versus Geweten

Woest. Teleurgesteld. En triest.

Ik werd zelf in mijn omgeving tot 2x toe geconfronteerd met zelfdoding. Het verliezen van een vriend en een broer van een vriend, die allebei nog jonge tieners waren, laat sporen na. Diepe sporen, wondes, die elke keer bij het aansnijden van dit onderwerp beginnen te bloeden. Soms is dat bloed er omdat het nog gevoelig ligt. Vandaag bloeden de wondes, en bloedt mijn hart. Ooit zwoer ik, dat ik er alles aan ging doen om ervoor te zorgen dat die twee prachtige gasten niet voor niks zijn gestorven. Dat het genoeg was geweest.
Vandaag zorgen jullie ervoor dat ik, misselijk, moet constateren dat media niet mijn bondgenoten zijn in deze strijd, maar de grootste obstakels. En walgelijk vind ik het, dat als ik deze misselijkheid uit aan medewerkers van belangrijke adviescentra, zij dat verloren bondgenootschap bevestigen.
Eén hartverscheurend verschil. Zij worden er al niet meer misselijk van, omdat dit voor hen dagelijkse kost is.

“Oproep tav media om niet te communiceren nav zelfdoding 15-jarige jongen in Ninove”

Deze korte, duidelijke boodschap van Kirsten Pauwels verscheen rond 11u op mijn timeline op Twitter. Kirsten is directeur van Centrum ter Preventie van Zelfdoding (de zelfmoordlijn) en medewerker bij VLESP & Werkgroep Verder. De tweet werd opgepikt door heel wat belangrijke mensen/organisaties met veel expertise op het vlak van zelfdoding. Details en informatie over zo’n tragische zelfdodingen zetten namelijk aan tot copy-cats lees ik op de site van 1813.

Duidelijk, dacht ik. Fout gedacht. Zowel kwaliteitsmedia De Redactie (VRT), De Morgen en De Standaard, als Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws publiceren een artikel met gruwelijk veel details en respectloze titels en foto’s.

Hoe kan het dat media het advies van zo’n belangrijk centrum, over zo’n delicaat onderwerp naast zich neerleggen, puur om clicks te halen? Hoe kan het dat media sensatie verkiezen boven hun verantwoordelijkheid? Hoe geweten- en respectloos is dit tegenover alle slachtoffers en nabestaanden van zelfdoding?
“Maatschappelijk belang, nieuwswaarde” zijn op momenten als deze, bij onderwerpen als dit simpelweg bullshit.

Ironisch genoeg was het De Morgen die enkele weken geleden nog een opiniestuk naar de hand van Sam Feys publiceerde, waarin hij de beeldvorming van zelfdoding in de Netflixserie ‘13 Reasons Why’ aanklaagde. ‘Pijnlijk overmoedig’ klonk het toen. Het artikel begon over ‘het naast zich neerleggen van de richtlijnen van de Zelfmoordlijn in die serie’. De Morgen, schaam u. Door het negeren van advies van de genoemde organisatie, maakt u zichzelf even schuldig als Netflix.

Het is niet dat het niet anders kan. Het Belang van Limburg koos ervoor om er niet over te schrijven. Niet omdat het niemand interesseert, niet omdat het maatschappelijk geen belang heeft om te sensibiliseren over zelfdoding, wél omdat de afweging tussen dit belang en bescherming van de jeugd makkelijk gemaakt kan worden. Adviescentra zijn er niet om het media moeilijk te maken, om censuur te voorzien. Ze zijn er omdat ze wetenschappelijke kennis en expertise hebben over onderwerpen waar journalisten te weinig van afweten. Ze zijn er om journalisten te helpen, ze te tonen wat kan en wat gevaarlijk is.

Ik roep niet op tot het doodzwijgen van zelfdoding. Integendeel. Ik wil dat het taboe rond psychische gezondheid doorbroken wordt. Maar dit is wel een smeekbede om respect en juiste afwegingen. Een noodkreet naar media toe over het in beeld brengen van delicate onderwerpen. En vooral een oproep om mediarichtlijnen van adviescentra te respecteren. Omdat er écht al genoeg slachtoffers zijn.

Lieve mensen van de media, lieve, goeie journalisten,
Laat al die vrijwilligers van 1813, al die medewerkers van vzw’s die zich 24/7 inzetten voor de sensibilisering rond zelfdoding, niet zo in de steek. Zorg ervoor dat de harten en wondes stoppen met bloeden. Voorkom nieuwe slachtoffers, door simpelweg adviezen te volgen. Zorg ervoor dat alle jongeren weer geloven dat opstaan minder pijnlijk is, dan voor eeuwig gaan slapen.
Wees een bondgenoot van écht maatschappelijk belang.

Oona Wyns
Neentegenpesten & Peer Support Vlaanderen

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op http://www.zelfmoord1813.be.

Shout-out naar Margot Gysbrechts voor de hulp, steun & vriendschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s