Zou je gelukkig zijn zonder de commentaren onderaan nieuwsartikels?

De voorbije weken kwam er regelmatig de “Generation What?”-enquête voorbij op mijn nieuwsfeed. Een onderzoek dat gedaan wordt in twaalf Europese landen en peilt naar de meningen van jongeren, meer bepaald 18- tot 34-jarige jongvolwassenen. Een heel interessante vragenlijst, vol met vragen die je wel een paar keer doen nadenken of je nu ‘akkoord’ bent of net ‘niet akkoord’. Naar mijn mening had er nog een 150ste vraag bij gemogen: ‘Zou je gelukkig zijn zonder de commentaren onderaan nieuwsartikels?’, ik had niet één keer getwijfeld en met al mijn jeugdig en blijkbaar voor vele internetnazi’s respectloos (blijf lezen, ik kom hierop terug) enthousiasme op die ‘akkoord’-knop geduwd.

Ik was namelijk in shock toen ik, uit pure interesse, de reacties open klikte onder het artikel “Meer dan helft van jongeren vindt dat dienstplicht opnieuw moet worden ingevoerd”. Een artikel met al wat kleine resultaten uit de Generation What enquête en het waren de vele haatdragende reacties onderaan die ervoor zorgden dat ik van mijn stoel viel. Het is dan ook niet de bedoeling om hier een betoog over de eventuele nieuwe invoering of net de totale afschaffing van de dienstplicht neer te schrijven. Dat antwoord heb ik al aan de Generation What gegeven en geef eerlijk toe: gaat mijn mening daaromtrent veel veranderen? Nee, het gaat me eerder om die profielen op facebook die zich enkel bezighouden met het plaatsen van, totaal van de pot gerukte en dwaze, commentaren en blijkbaar graag een hele generatie veralgemenen en zwart maken.

Het begon met enkele commentaren over het respect en de verloren waarden en normen in de huidige jongerengeneratie. Die opmerkingen deden me in eerste instantie niet zoveel, maar toen ik zag hoe ze bleven komen en hoe elke nieuwslezer op dat platform van middelbare en oudere leeftijd het ermee eens was dat ‘jongeren luie, verwende schepsels zijn die niets willen doen en zich al helemaal niet moe willen maken’, voelde ik hoe mijn bloed begon te koken. Er kwamen allemaal woorden in mijn gedachten die ik niet met het grote publiek kan delen maar ik zal je zeggen: er zat niet veel goeds tussen. Als 19-jarige en tweedejaarsstudent op de universiteit voelde ik me persoonlijk aangevallen. Mijn eerste reactie was beginnen reageren op die internetnazi’s en ze stuk voor stuk voorbeelden geven die hun wel twee keer deden slikken, maar ja iemand die zijn tijd steekt in het maken van een zo oninteressant mogelijk profiel en dan vervolgens haatdragend reageert op elk nieuwsartikel, gaat zo iemand überhaupt de tijd nemen om even naar mij te luisteren?

Toch heb ik eens even de tijd genomen om de resultaten van de enquête een beetje grondiger te bestuderen, namelijk de criteria verkleint naar jongeren tussen de 18 en 25 jaar, om op zoek te gaan naar dat lak aan respect en die luie instelling van blijkbaar mezelf en al mijn leeftijdsgenoten. Ik heb het helaas niet gevonden. Ik heb zelfs geen enkele aanwijzing gevonden die ook maar voor een kleine millimeter, het mocht zelfs minder zijn, kon stroken met het beeld dat ze van ons hebben. Ik vond het niet. Ik vond er eigenlijk alleen maar resultaten die mijn hart sneller deden slaan en me hoop gaven voor de komende jaren. Wisten jullie bijvoorbeeld dat 90% van de jongeren tussen 18 en 25 jaar vindt dat er te veel onrechtvaardigheid is op deze wereld? 91% van de jongeren geeft tevens ook aan dat er te veel geweld is. Mag ik daar internetgeweld bij tellen, lieve oudere internetnazi’s? Uiteindelijk gebruiken jullie een platform met miljoenen gebruikers in België om haat te zaaien en kwaad te worden op de jongere mensen, toch? Is dat ook geen soort van geweld? Loopt dat niet parallel met cyberpesten? Dat is toch wat jullie doen?

Vergeef het mij dat ik de moeite heb genomen om eens tussen die reacties te snuffelen en een top 10 te maken. Dit was echt één van mijn favorieten: “En ik terug als officier Luitenant generaal !!!! en terug zoals 35 jaar geleden, wat zullen ze janken, als ze hun gsm en andere dingen moeten inleveren,om nog maar te zwijgen, van gezamenlijk onder de douche zoals toen zonder onderbroek aan, en eten wat de pot schaft,en wassen en kuisen, bevelen op^volgen, zonder mama en papa in de buurt, enz …. zal ze het wel bijbrengen als toen, desnoods met de ijzeren hand, en in onze tijd, zijn wij daar ook niet van gestorven,in tegendeel, men zal heel vlug terug respect hebben, en gezag aanvaarden dus een zeer goed idee invoeren nog dit jaar en min 3 jaar . laten dienen het land wat zullen er veel toeteren ………”. Ik ben beschaamd in de plaats van de persoon die hierachter zit. Beschaamd omdat het vol onwaarheden staat en met een zodanige haat geschreven is dat ik persoonlijk niet veel zin meer heb om deze persoon zijn pensioen te betalen later. Mag ik jullie erop wijzen dat we nu eenmaal 35 jaar verder zijn, waardoor de maatschappij veranderd is? Dat we de voorbije jaren een enorme ontwikkeling hebben meegemaakt en dat terugkeren naar jaren geleden gewoon niet mogelijk is? En dan, mijn grootste ergernis: waarom moet de jeugd opboksen tegen dit soort vooroordelen? Hebben jullie ooit al eens nagedacht hoe het voelt om dit soort uitspraken meermaals te moeten lezen en te moeten horen van oudere mensen ‘hoe we toch maar niks goed kunnen doen voor hen’? Is het dan echt zo raar dat sommige jongeren het respect verliezen? Niet iedereen heeft een even hard harnas.

Vervolgens kwam deze commentator nog met een andere interessante visie over studenten: “GROOT gelijk, invoeren, stante pede, asap, NU, Dringend! Zodat de jeugd terug wat respect leert, karakter kweekt en ballen groeit. Allemaal platte jatten met grote muil die denken omdat ze tikketik op google kunnen doen dat ze alles weten. Veel kennis in de toppen van hun vingers daardoor maar int kopke….leeg!”. Ik denk persoonlijk dat het kunnen werken met apps, internet, smartphones, gsm’s en dergelijke meer een pluspunt is in de maatschappij van vandaag. Het is toch normaal dat de jongeren van nu anders zijn dan de jongeren in de jaren ’70 of ben ik volledig fout? Maar goed, ik raad deze slimme persoon eens aan om een dagje rond te wandelen op universiteiten, hogescholen en al het soort organisaties dat je je kan bedenken: humanitaire organisaties, studentenverenigingen, jeugdverenigingen, jeugdbewegingen, internationale organisaties die werken met succesvolle studenten, politieke partijen met een jongeren-korps, stageplaatsen en noem maar verder op. Ik zou het fijn vinden als je daar eens zou kijken naar de hoeveelheid jongeren die daar dag na dag, 7/7, vaak het beste van zichzelf geven en geen enkele nieuwe uitdaging uit de weg gaan. Wist je bijvoorbeeld dat, op het moment dat deze reactie zich op jouw beeldscherm vormde, 50% lid wil zijn van een humanitaire organisatie? En dat 44% reeds betrokken is in een gemeenschapsvereniging?

“vergeet niet dat zij ONZE generatie dat je dat hebt kunnen verkrijgen.Als UW grootouders en UwW ouders er niet voor hadden gewerkt,dan zat je waarschijnlijk in de goot. te bedelen. Vergeet niet,dat het dank zij ONS,dat je bent dat je nu bent.RESPECT is je precies nooit aangeleerd.Ik hoop dat je die uitspraak begrijpt.”. Om te beginnen: ik begrijp deze uitspraak maar half maar dat is niet mijn grootste bezorgdheid. Hier draait het mij meer om die woede naar jongeren toe. Ik kan me heus inbeelden dat er bepaalde jongeren zijn die geen respect hebben voor de personen die hen hebben grootgebracht, maar dit veralgemenen naar een volledige generatie? Letterlijk elke jongere die ik ken, heeft enorm énorm veel respect voor zijn/haar familie en is zijn/haar ouders enorm dankbaar voor de kansen, liefde, tijd en het geld dat in hen geïnvesteerd wordt. En natuurlijk wordt er wel af en toe een beetje gelachen met bepaalde regels thuis of met sommige uitlatingen van je ouders tijdens ruzies, natuurlijk sta je al eens op met een slecht humeur en stoort het je dat je ouders maar blijven vragen wat er scheelt, maar is dit niet normaal? Doe jij dat dan nooit meneer? Nog nooit opgestaan met een slecht humeur en gedacht “ik wil dat iedereen vandaag uit mijn buurt blijft”? Dan ben jij werkelijk perfect, beste meneer. Maar ik betwijfel het. Meer nog, dat kan ik amper geloven als er zoveel woede en afgunst in je gedachtegang zit.

Maar goed, wisten jullie dat 67% van de jongeren tussen 18 en 25 jaar de term ‘volwassen zijn’ invult met de woorden “volwassen en verantwoordelijk zijn”? Ironisch vind ik dat dan om te merken dat heel veel volwassen internetnazi’s deze definitie duidelijk niet hanteren. Dat het zelfs eerder het tegenovergestelde is. En trouwens: 84% van de jongeren leeft ook volgens het gezegde “waar een wil is, is een weg”. Misschien eens een slogan om toe te passen op het internet? Indien er de wil is om jongeren een hart onder de riem te steken en hen te helpen in de doolhof, genaamd ‘het leven’, dan is er zeker ook een weg om dit mogelijk te maken. Ik wacht alvast op de eerste internetnazi die eens een keer liefde in de wereld strooit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s